Поредният средиземноморски циклон ще премине над Балканите в следващите 2-3 дни. У нас се очакват интензивни валежи от дъжд в почти цялата страна.

В понеделник времето ще е предимно облачно със значителни валежи и гръмотевична дейност. В хода на деня вятърът ще се усилва от северозапад - по-късно следобед и вечерта се очакват силни пориви в Дунавската равнина.

В следобедните часове запад ще нахлува студен въздух, с който валежите по високото в западната половина на страната ще преминават в сняг. Максималните температури въпреки това остават сравнително високи: между 11 и 16 градуса, по-ниски в на Запад.

През нощта срещу вторник студен въздух ще проникне в цялата страна. Ще продължи да духа студен вятър, а в Предбалкана ще паднат валежи от тежък, мокър сняг. През деня ще е преобладаващо облачно, а дневните температури ще паднат между 2 и 8 градуса.

В сряда застудяването ще продължи, но валежите ще намалеят. По-съществени количества се очакват североизточните райони на страната. Ще вали сняг в планините.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Дъждът за кратко ще спре в четвъртък, но вечерта над страната ще премине нов циклон, който ще ни връхлети с още валежи, по-често от сняг. Времето ще се успокои чак в петък следобед и ще остане без валежи и с разкъсана облачност до следобедните часове на съботния ден.

В края на уикенда обаче Балканите отново ще посрещнат обширна система с ниско атмосферно налягане, която ще донесе обилни валежи и сравнително ниски температури точно около посрещането на астрономическата пролет.

Валежи ще има от неделя до следващата сряда (24 март). Предстои ново застудяване, както и още сняг. Едва в средата на седмицата пролетта ще започне постепенно да се настанява над страната. След това очакваме затопляне.