В петък отново очакваме замърсяване на въздуха. Според сайта на Столична община, ще има двойно превишаване на нормата за фини прахови частици в района на "Дружба" и "Надежда", а в "Павлово" и "Хиподрума" повече от два пъти.

Утре се очаква на две станции в София да бъдат измерени над 200 микрограма прахови частици при норма 50. Според прогнозата ще има опасност от умерено и средно замърсяване – до 150 микрограма. Лорита Радева, председател на екокомисията, обясни какво трябва да стане, за да бъде пуснат отново зеленият билет.

"Ако тогава на 4 станции в един ден имаме замърсяване на над 200 микрограма - на следващия ден въвеждаме зелен билет отново", поясни Радева.

Именно тези механизми станаха повод за протест пред общината – протестиращите се събраха да искат по-малко условия за зеления билет и безплатно пътуване при сериозно надвишаване на нормата.

"Градският транспорт е заплатен чрез нашите данъци. Всеки ден ни тероризират да плащаме отново билетчета, според нас билетите са кражба", сподели един от протестиращите.

Очаква се механизмът за зеления билет да бъде обсъден.

"Част от исканията са абсолютно смислени и логични. Механизмът не е свещена крава, той може да бъде променен и ние сме готови да обсъдим всяко конкретно предложение по механизма. Стига то да е разумно и да е изпълнимо", подчерта Елен Герджиков, председателят на Столичния общински съвет.

На 4 декември са продадени почти 75 хиляди зелени билети в София.