Разразилият се горски пожар край атомната електроцентрала в Чернобил достигна до град Припят. В момента се намира на около 2 км от хранилището за високоактивни отпадъци, обяви в страницата си във Facebook Ярослав Емелианенко, член на обществения съвет в Държавната агенция на Украйна за управление на зоната за изключване.

По думите му пламъците се разпространяват към атомната централа, тъй като вятърът духа в тази посока.

 

 

„Имам два варианта: или до кабинета не достига реалната ситуация, или той е избрал политика за мълчание на съветския режим от 1986 г. Сега огънят е достигнал Припят и се намира на 2 км от хранилищата за радиоактивни отпадъци „Подлесни”, където са най-активните радиационни отпадъци от цялата Чернобилска зона и от самия Чернобил ", пише в публикация Емелианенко. 

Членът на обществения съвет критикува властите, тъй като тяхна информация гласи, че ситуацията с пожара е под контрол.

"Отидете на страницата на Министерски съвет, на Държавната служба за извънредни ситуации и съответните правителствени агенции - всичко е под контрол и всичко е наред. Гори там, но е добре. И фактът, че тази поредица палежи, по всички юридически признаци, е терористичен акт, който ще излезе извън пределите на страната и ще стане международен – това е нормално, не обръщайте внимание, ситуацията е редовна”, пише още Емелианенко.

 

 

По данни на украинската служба за извънредни ситуации радиационните равнища в района на Чернобил са в допустимата норма, но не се съобщава за обхвата на пожарите.

 

 

Огнената стихия бушува от малко повече от една седмица. Още в началото представителят на министерството на околната среда Егор Фирсов обяви, че радиацията в Чернобилската забранена зона е надхвърляла нормалните фонови равнища 16 пъти.

Още по темата:

Пожар повиши нивото на радиация в Чернобил

Горските пожарите пожари ще ни притесняват все по-често