Борбата с огнената стихия, която бушува край Казанлък, продължава втори ден. Пожарникари, горски служители и доброволци се включиха в гасенето на пламъците.

Огънят тръгна в сряда от военния полигон край града. Властите уточниха, че пожарът е започнал след обезвреждане на невзривени боеприпаси.

Пламъците бързо се разраснаха и стигнаха до гората и района на вилната зона до града. В гасенето се включи и военен хеликоптер. За щастие няма пострадали хора. Има сведения за изгорели необитаеми къщи във вилната зона.

От Министерството на отбраната по-рано съобщиха, че огънят е локализиран с помощта на над 114 военнослужещи, които са участвали в гасенето, но от пожарната отрекоха. През цялата нощ пожарникари и горски служители контролираха огъня.

„Проблемът беше, че вятърът първоначално заведе пожара на север до две населени места, а след това започна да духа от северозапад”, заяви пред NOVA комисар Стоян Колев.

1400 декара гори са изгорели в пожара. Една от най-критичните ситуации е била в късния следобяд вчера, когато внезапно огънят обръща посоката си.

„Там се намират складове за боеприпаси и други такива военни производства. Не е близо до мястото. Също така и новото, и старото сметище на Казанлък са там, което е доста голям обект с инфраструктура. Наложи се и него да защитим”, съобщи още Колев.

„Това, което е известно е, че огънят се е породил в следствие на контролирано взривяване на открити боеприпаси около село Шейново от сапьорския модул”, каза областният управител Иван Чолаков.

Пожарът се разпростира и във вилна зона на метри от къщите на хората.

Тази сутрин в затворения участък на Подбалканския път имаше и катастрофа. Жена се е ударила челно в полицейски автомобил, който спира движението в участъка. Леко пострадал е полицаят в автомобила. По-късно беше движението по Подбалканския път в посока Бургас беше пуснато.