Експеримент, проведен във Финландия, показва, че играта сред зеленина само за един месец може да е достатъчна, за да се промени имунната система на детето.

Служители в детска градина създали тревна площ, засадена с боровинки, ягоди и други растения, за които да се грижат децата.

Само след 28 дни било установено значително увеличение на Т-клетките и други важни имунни маркери в кръвта на децата в сравнение с другите, които играели на стандартните детски площадки.

Екологът Маря Рослунд от Университета в Хелзинки разказва, че тя и екипът ѝ са установили, че чревната микробиота на децата, които играят сред зеленина, е подобна на тази при живеещите сред природата.

 

 

Оценката на данните от изследването, в комбинация с предишни проучвания, доказва, че достъпът на децата от ранна възраст до природата е свързан с подобряване на имунитета. Учените обаче все още не са наясно по какъв начин се случва това.

Финландският експеримент е първият, който показва, че този благоприятен ефект е налице и когато децата играят в паркове в градски условия.

Идеята, че среда, богата на други живи същества, оказва влияние върху имунитета на хората, е известна като „хипотеза за биологичното разнообразие”. Въз основа на тази хипотеза, загубата на биоразнообразие в градските райони би могла да бъде поне частично отговорна за нарастването на имунните заболявания в световен мащаб през последните десетилетия.

Според авторите на изследването резултатите от проучването подкрепят хипотезата за биологичното разнообразие и концепцията, че ниското биоразнообразие в съвременната среда на живот може да доведе до необразована имунна система и следователно да увеличи разпространението на имунно медиирани заболявания.

Специалистите смятат, че контактът с природата предотвратява нарушения в имунната система, като автоимунни заболявания и алергии.

Предишни изследвания от своя страна показват, че природата е добра за зрението и психическото здраве на децата. А също, че играта сред зеленина води до структурни промени в мозъка.

Прочетете също и:

По следите на феномена „Родопски въздух”

Какво не знаете за горите

Тези стайни растения пречистват въздуха