Работата от вкъщи намалява замърсяването на въздуха с 10%, а ако 40% от служителите в сектора на услугите си останат у дома за 4 дни, емисиите от автомобилите намаляват с 15%. Това са установили испански учени от институт по околната среда към Автономния университет в Барселона, чието изследване е цитирано от Daily Mail.

Проучването се позовава на данни за мобилността и качеството на въздуха в Барселона по време на пандемията от COVID-19.

 

 

Ако служителите работят от вкъщи в продължение на 2, 3 или 4 дни, времето на пътуванията до и от офиса намалява съответно с 12,5%, 25% и 37,5%, а отделените въглеродни емисии – с 5%, 10% и 15%.

По време на пандемията немалка част от компаниите въведоха дистанционен режим на работа. С възобновяването на икономическия живот на дневен ред излиза въпросът дали някои сектори да не преминат към хибридни или изцяло дистанционни форми на работа.

Авторите на изследването разглеждат какви са различните сценарии за подобряване качеството на въздуха в града им. Тяхното предложение е дистанционната работа да стане приоритет и да се насърчава като ефективен принос към намаляване на дългосрочното замърсяване на въздуха в градовете.

Прочетете и:

Тихият убиец, който взема повече жертви от войни, туберкулоза, СПИН и малария

Какво е влиянието на пандемията върху парниковите емисии

Мръсният въздух води до по-тежко преболедуване на COVID-19