Пресъхнаха реките към казанлъшкия язовир „Копринка”, научихме от NOVA. Водата в язовира е едва 12%, поради липсата на валежи в региона през последните около 3 месеца. Язовирът снабдява с вода три области.

Последната справка на Министерството на околната среда и водите сочи, че в съоръжението има 17,269 млн. м3 вода, което е 12,14% от общия му обем. Фактът, че водата е спаднала значително, е притеснителен. Местните хора не помнят да е имало скоро засушаване като през тази година. Притоците към язовир „Копринка” са пресъхнали. От реките са останали само сухи речни корита.

От язовира се източват 0,4 км3 в секунда, а в момента притокът е 0.

„Това не е притеснително, трагично е. Ежедневно нивото пада. Не знам каква е тази политика и защо така се получава. Островът стана на полуостров. Притеснявам се за рибата, явно кислородът не ѝ стига и ще започне да мре”, коментира Кольо Радуков инструктор на водолази.

Язовир „Копринка” не се използва за питейни нужди, но неговите води влияят пряко на водоснабдяването на три области – Стара Загора, Ямбол и Сливен. Причината е, че помпените станции на тези градове са разположени по поречието на река Тунджа, където в момента влиза много малко вода. От ВиК в Стара Загора настояват пускането на повече вода към Тунджа, за да се овлажнява коритото на реката и нивата на станциите да не падат драстично.

„Причината да паднат нивата в бункер-помпените станции, така наречените кладенци е, през последните години има сериозно засушаване”, заяви Пеньо Пейков – главен инженер във ВиК Стара Загора.

До достигане на мъртвия обем на язовира в Казанлък има едва 17 милиона км3 вода. Засега няма проблеми с питейната вода в региона, но при продължаващо засушаване, не е изключено въвеждане на воден режим през 2021 г.