Новата седмица ще ни срещне с най-студените дни за месец януари – температурите ще паднат до минус 15 – минус 16 градуса в равнинната част на страната. Причината е ядро арктически въздух, който продължава да определя студеното време на Балканите.

В понеделник валежите от сняг ще намаляват и ще спират, най-късно в Рило-Родопската област. От обяд облачността ще започне да се разкъсва. Вятърът ще е студен, с по-силни ледени пориви по планините, а също и в Южна и Източна България.

Дневните температури ще са в интервала от минус 5 до нула градуса.

В планините този понеделник ще е мразовит, с температури в топлата част на деня между минус 11 и минус 14 градуса. Вятърът ще бъде силен и ще създава условия за преспи и снегонявявания. Над масивите от западната половина валежите ще намаляват и спират в следобедните часове.

В нощта срещу вторник облачността в западната половина на страната ще се изчисти, което е предпоставка за ледено време във вторник сутринта. Тогава очакваме и най-ниските температури за месеца: живакът в термометрите ще падне до минус 15-16 градуса.

През на деня ще остане студено със слаби валежи от сняг в източните райони. От сряда нататък дневните температури ще се повишат леко до по-поносими стойности. Вятърът временно ще отслабне, но в петък и през почивните дни отново ще се усилва с преминаването на студен атмосферен фронт.

През почивните дни температурите отново ще се понижат с предпоставки за превалявания от сняг в събота в западните и централните райони на страната.

Още за времето:

Сняг и студ плениха Балканите

Защо студът повишава риска от инфаркт

Разходка по една от красивите пътеки край Пампорово