На 4 декември ще бъде последното пълно слънчево затъмнение за 2021 г. То обаче ще може да се наблюдава като частично от Южна Африка, от южните части на Атлантическия и на Индийския океан и от Антарктика.

Единствено от Антарктика ще може да се проследи ивицата на пълното затъмнение.

От остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база "Св. Климент Охридски", затъмнението ще се наблюдава като частично.

Българските полярници все още не са пристигнали в базата, тъй като са под карантина в Пунта Аренас, Чили. Според разчетите по време на затъмнението, те ще се намират на кораба, който ще ги  отведе на остров Ливингстън, и евентуално биха станли свидетели на явлението.

Първата група полярници – 15 души, от 30-ата българска антарктическа експедиция тръгна за Антарктида на 19 ноември. Втората група – 11 души, ще се присъедини към тях през януари следващата година. Миналата година заради пандемията експедицията беше в изключително намален състав – само 6 човека.

Първата група полярници ще започнат изграждането на новата научна лаборатория в българската база, в която освен нашите учени ще работят и техни чуждестранни колеги от цял свят.