Ако човечеството не предприеме необходимите мерки е възможно да настъпи нов всемирен потоп в близките 100 години. Това се казва в публикация на сп. "Нейчър".

Международно изследване твърди, че все повече расте опасността от повишаването на нивото на световния океан, за което може да се съди по активните приливи, увеличаващите се вълни и бурите, предизвикани от глобалното затопляне.

Учени смятат, че ако тенденциите се запазят и хората не предприемат необходимите мерки за предотвратяването на климатичните промени, до 2100 г. ще последва потоп. Прогнозира се, че крайбрежните региони ще бъдат на 50% под вода.

Подобен сценарий е най-рисков за крайморските територии, които разположени на 10 метра над морското равнище. Възможно е близо 287 милиона души (или около 4% от населението на Земята) да пострадат от наводненията.

За момента нивото на моретата се покачва сравнително бавно. Въпреки това екипът на Ебру Кирецки от австралийския университет в Мелбърн е на мнение, че на човечеството му предстоят катастрофални природни явления. Приливите, наводненията, ураганите и всички останали стихии на природата стават все по-силни.

Специалистите са изработили модел на карта на света, която показва териториите, които могат да се окажат под вода към 2100 г. В Азия ще бъдат наводнени много райони на Китай, Бангладеш и Индия, в САЩ под вода ще са крайбрежията на щатите Северна Каролина, Вирджиния и Мериленд, а в Океания - северната част на Австралия.

Европа също е застрашена от предстоящите климатични промени. До 2100 г. се смята, че северните части на Германия и Франция ще бъдат сериозно наводнени, а най-потърпевша ще е Великобритания.

Прочетете и:

Ледът в Гренландия и Антарктида се топи с рекордна скорост

Предстоят адски горещини през 2070 г.

Покачващите се морета няма да потопят малките острови

От ООН откриха как може да се забави глобалното затопляне