Според историята името на празника, който честваме на 14 февруари, идва от християнски мъченици на име Валентин. В ранните списъци на светците фигурират най-малко трима светци и мъченици с това име.

Днешният ден най-често се свързва с римския свещеник Валентин, който е бил обезглавен на 14 февруари 269 г., като празникът официално се чества от 496 г. Тогава папа Геласий Първи обявява мъченика за светец, а датата 14 февруари за ден, в който да го почитаме.

Денят започва да се свързва с любовта през Средновековието, когато се разменят любовни послания под формата на валентинки. Прочетете три от легендите, които се свързват с Деня на влюбените:

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Осъденият на смърт Валентин, влюбен в дъщерята на тъмничаря си

В една от версиите за историята на празника се разказва за Валентин, който се влюбил в дъщерята на своя тъмничар. Преди да го изпратят на бесилото, той изпраща бележка на любимата си и я подписва "от твоя Валентин". Неговият живот бил пощаден и хората разпространили историята му.

Обезглавеният епископ Валентин

Според друга легенда Клавдий не позволявал мъжете да се женят по време на война, защото според него бракът пречил на добрите войници. Епископ Валентин пръв се противопоставил на този закон и тайно венчавал влюбените. Заради деянията си бил хвърлен в затвора и след това бил екзекутиран на 14 февруари.

Писмо в кутия

Древните римляни отправяли молитви към богинята на брака и майчинството Юнона именно на 14 февруари. Девойките, които се оглеждали за съпруг, пишели писма и ги хвърляли в дълбока кутия. Мъжът, който извади писмото на някое момиче, става неин съпруг.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay