На 17 януари отбелязваме Aнтоновден. Църквата почита паметта на Антоний Велики. Смята се, че денят предпазва от болести. Жените не трябва да плетат и шият, да варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката.

Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

Народните вярвания гласят, че празнуването на Антоновден е задължително, за да се предпазим от болести.

Антоновден е наричан още и Лелинден, Чумин ден, тъй като празникът е свързан с предпазване от болести и най-вече "лелята" - чумата. Често наричат светците "бащи на чумата", тъй като се смята, че тя се е родила на техния празник. 

По традиция на този ден жените пекат содени питки, които се дупчат отгоре с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка, мажат ги с петмез или мед и ги раздават на близки и на съседи за здраве, а една оставят на тавана за "лелята".

Традиционно на трапезата днес присъства содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите.

На 17 януари имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дона, Дончо, Донка.

Екипът на Sinoptik.bg желае здраве и късмет на всички именици!