Грипът се завърна с нова сила, а специалистите са изненадани от броя на болните хора. Всички знаем как да се пазим от зараза, но нека припомним някои прости правила.

Най-важна е личната хигиена – задължително е да се мият ръцете по няколко пъти на ден и то много старателно.

Не бива да докосваме устатата, носа и очите си, когато се намираме на публични места (градски транспорт, магазини), защото те са най-уязвими при наличие на зараза. Препоръчително е да се ползват и дезинфектанти за ръце, особено когато нямаме достъп до вода и сапун.  

Добре е да се ограничат посещенията на оживени обществени места – театри, кина, магазини и навсякъде, където се събират много хора.

Рискът за пренасяне на инфекции нараства, когато се използват общи площи и уреди, затова избягвайте общите съдове за хранене в офисите и дезинфекцирайте всекидневно бюрата, компютрите и телефоните.  

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

При пътуване с обществен транспорт е добре да се носи маска на лицето, която би ограничила донякъде разпространението на вируси, ако в близост пътува болен човек.  

За поддържане на добър имунитет трябва да си осигурим достатъчни количества витамини Д и С, цинк и магнезий – чрез храната или с подходящи добавки.  

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Сънят е много важен за имунната система – изтощеният и недоспал организъм е чудесна мишена за вирусите. Добрата почивка и емоционалната стабилност също са от голямо значение за запазване на силен имунитет.  

Прочетете и:

Билковите чайове стоплят тялото и гонят вирусите

Със силата на природата срещу вирусите и настинките

Растения, които пречистват въздуха