Oгромен облак от пясък и прахови частици, носен от силен вятър от Северен Китай, покри Пекин. Небето пожълтя, а нивото на замърсяване на въздуха се повиши изключително много.

През деня към 16:00 часа местно време (08.00 ч. по Гринуич) индексът на качеството на въздуха в града скочи до 324. Основната причина са по-едрите прахови и пясъчни частици, предават властите.

 

 

Замърсяването идва с въздушни маси от Монголия и китайския автономен район Вътрешна Монголия. Очаква се в петък силният вятър да отнесе частиците в Централен и Източен Китай, сочат прогнозите на Китайската метеорологична служба.

Количеството пясък във въздуха е било по-малко от това при двете пясъчни бури в Северен Китай през март. Въпреки това прашният въздух се придвижвал по-бързо и е стигнал по-надалеч заради скоростта на вятъра.

 

 

Пясъчните бури в Китай са ежегодно явление. Те тръгват от пустинята Гоби в Монголия. Всяка година Пекин засажда милиони дървета по границите си, за да блокира пясъчните бури, част от проект, известен като "Великата зелена стена".

Прочетете също и:

Мощна прашна буря се изви над Пекин

Какво знаем за пясъчните бури

Въздухът в Пекин е замърсен девет пъти над нормата