Големи пожари в Източна Австралия изпепелиха гори и храсти и блокираха главната магистрала, която свързва свързваща големите градове на тихоокеанския бряг на страната.

Огнищата са над 90 и са обхванали десетки хиляди хектари. Според властите пожарите са излезли извън ограничителните линии и са ги принудили за затворят Тихоокеанската магистрала на две места.

 

 

Загинали са трима души, а няколко са в неизвестност. Ранените са повече от 30. Напълно разрушени от пламъците са над 150 къщи.

Най-опасна е ситуацията в североизточните райони на Нов Южен Уелс, където силните ветрове допълнително усложняват работата на пожарникарите.

 

 

Тялото на една от жертвите е намерено в изгорена кола, а друга е открита със сериозни изгаряния. Загиналите са от Глен Инис. Третата жертва е намерена в изгоряла сграда, която се намира на няколкостотин километра от другите две.

Към момента в неизвестност са 7 души, но властите се опасяват, че броят им ще се увеличи. Стотици жители на страната бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са нощували в евакуационни центрове, а много други са спали в автомобилите си.

 

 

Пожарите са обичайно явление за Австралия, което обикновено достига връх през летните месеци на южното полукълбо. Тази година обаче започнаха по-рано от очакваното, след като преди това в страната преживяха топла и суха зима.