Всяка година лавините отнемат живота на много хора по света. Къде най-често в България падат лавини, кои са най-опасните места – отговора дават специалистите от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил.

На Витоша това е "Лавината" – широк стръмен склон, вдясно от ски пистата "Горно лале", където често се образуват условия за падане на лавина тип "снежна дъска". Рискът се увеличава от честите спускания, които могат да провокират подобна лавина.

В района на Комините на Витоша има условия за образуване на големи лавини. Опасно е както за преминаващите туристи, така и за скиорите и сноубордистите. Препоръчително е да се избягва през зимата.

В Рила това са улеите в района на хижа "Рилски езера" – улеите са малки и по тях често се спускат любители на фрирайд, тъй като ги смятат за безопасни. Тук обаче често се създават условия за лавини, които крият риск за спускащите се, както се случи преди ден с 19-годишния състезател по фрирайд.

Северният склон на връх Тодорка в Пирин е много по-опасен от други склонове в района. Особено внимание трябва да се обръща на горните части на склончетата и на централния улей.

Западният склон на връх Тодорка в Пирин съчетава "идеална" комбинация от условия за образуване и падане на много големи лавини. Особено внимание трябва да се обръща и на горните части на улеите, където нерядко се образуват снежни дъски.

Снежните дъски са най-унищожителните лавини в България, тъй като се отличават с много висока плътност - 90-450 кг/м3. Образуват се при умерено силни ветрове (V~10-15m/sec).

Най-голямата, регистрирана у нас лавина, пада през 1984 г. в долината на Влахина река в Пирин – масата на снега е около 300 000 тона. Височината на лавината в долината е била 25 м.

Още по темата:

Лавина затрупа 19-годишен скиор в Пирин

Сноубордист е спасен след лавина в Пирин

Лавините не падат случайно