Силна гръмотевична буря удари района на Стара Загора, Хасково и Димитровград във вторник вечерта. Жителите на Стара Загора, разказват, че подобна буря не са виждали с години.

Бурята е била придружена от силен вятър, пороен дъжд и гръмотевици. Според заместник-кмета Йордан Николов има 30 паднали дървета, от които 12 върху автомобили.

„Днес остават да бъдат извозени клоните и дървесината. Изчистени са по-голямата част от наносите, улиците са измити. Няма части от града без ток“, посочи той пред камерата на NOVA.

Стихията е продължила повече от два часа и е прекъснала електричеството в цели квартали в Стара Загора за около 30 минути. Много от улиците в града, особено в по-ниските части, са превърнати в реки. Има и извадени павета и запушени шахти.

На горещия телефон са постъпили над 70 сигнала за инциденти, причинени от дъжда. Наводнени са търговски обекти и сгради. Първият сигнал е получен от обект в кв. „Верея“.

В част от улиците, където се извършват ремонти, водата е изкопала дълбоки над 3 метра дупки. В траншеи и изкопи има пропаднала тежка техника – багери и вишки.

Клон, ударен от мълния, се разцепил и се стоварил върху автомобил, прекъснал и електрозахраневането до търговски обект. Според пострадалите е било нужно дърветата да се подкастрят.

В района на ЖП гарата водата е стигнала до метър и буквално е заляла парираните в района коли. Подлезът към гарата също е наводнен, както и два коловоза. Движението на влакове в проблемния участък било ограничено.

За щастие пострадали хора заради лошото време няма.

„Винаги имаме готовност да опишем нанесените щети и да изплатим обезщетения. Няма пострадали хора, останаха 35 наводнени мазета, гаражи и магазини. Днес вече ще са изчистени“, обясни Николов.

Повече по темата вижте във видеото.

Вижте също и:

Мощен буреносен фронт премина над България

Заради дъжда: Бедствено положение в три села в Силистренско

Нов порой наводни Карлово