Вятър със скорост близо 90 км/ч духа в Русе във вторник сутрин. Предупреждение бе изпратено до капитаните на кораби по Дунав и пристанищните оператори. Наложено беше ограничение за акостиране на празни плавателни съдове в лиманите, а останалите кораби трябва да се съобразят с обстановката по реката, уточниха от „Морска администрация“.

Заради силния вятър пристанищните кранове спряха работа. Предприети бяха необходимите мерки за обезопасяването им, предава NOVA. Поривите на вятъра събориха дърво на една от централните улици в Русе. Няма нанесени сериозни щети.

Предупредителни кодове за опасно силен вятър бяха издадени за цялата страна. На много места поривите на вятъра нанесоха и щети по сгради и автомобили.

В София екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община са реагирали на седем сигнала за паднали клони и дървета. От Общината припомнят, че строителните филми, изпълнителите на обекти трябва да обезопасят строителните огради и скелета на съответните си обекти.

Търговците трябва да проверят рекламно-информационните си елементи. На гражданите се препоръчва да бъдат внимателни при придвижването си и да обезопасят от незакрепени предмети тераси или прозорци. По-рано от Летище София съобщиха, че към момента няма отклонения в полетните разписания на аерогарата, съобщи БТА.

В Пловдив екипите на Регионална дирекция (РД) „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) Пловдив са реагирали на 64 сигнала за произшествия, свързани със силния вятър. Продължават да постъпват нови съобщения, по които работят повече от 30 пожарникари и спасители. За паднали дървета и клони върху автомобили и пътното платно, висящи ламарини, неукрепени билбордове и информационни табели са част от подадените сигнали.

Най-много – 44, са сигналите за дървета, които са се стоварили върху паркирани автомобили.

Поради силния вятър и паднали дървета беше преустановено движението на влаковете в междугарието Пловдив – Филипово. То беше пренасочено през жп гара Скутаре. Имаше нарушения в графика, съобщиха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Аварийни екипи на НКЖИ отстраниха повредите по контактната мрежа и малко след 14 часа движението беше възобновено.

Пак в Пловдив беше регистриран и единственият пострадал от опасните ветрове. Дърво падна върху 67-годишен мъж на ул. „Петър Шилев“ в район "Северен". Той се е движел по тротоара, когато върху него се стоварило голямо дърво и го затиснало.  Екип на „Спешна помощ“ е извадил човека, който е бил с открита фрактура на единия крак и наранявания по главата и кръста.

Ураганният вятър с пориви над 100 километра в час изтръгна покрива на фуражния завод в Белозем. 400 квадратни метра метална конструкция е вдигната във въздуха и е летяла 50 метра. Със страшна сила се е стоварила върху склад за суровини и е пробила покрива му.

В Ловеч е получен и сигнал паднала мазилка от страда на ул. „Цачо Шишков“. В цялата област са подадени няколко сигнала за повалени дървета от силния вятър. Отстраняват се паднали дървета на второкласния път Ловеч-Плевен, при разклона за село Баховица и на третокласния път Ловеч – Севлиево.

Предупреждение за бурен вятър е постъпило и до Областна администрация Враца от Националния институт по метеорология и хидрология и от Метеорологичния център на Военновъздушните сили, съобщиха от администрацията. Кодът за областта бе оранжев за вятър със скорост до 32 м/с. В тази връзка от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са дадени допълнителни указания до териториалните ѝ звена за повишаване готовността при възникване на извънредни ситуации, като за метеорологичната прогноза са уведомени и директорите на областните дирекции на МВР.

От Областна администрация Враца призовават гражданите да се движат с повишено внимание на открито, поради опасност от падащи предмети.

От снощи до тази сутрин екипите на пожарната в Пазарджик са се отзовали на пет сигнала за възникнали инциденти в резултат на поривистия вятър, съобщи говорителят на ОДМВР Мирослав Стоянов.

Той уточни, че е отстранено паднало дърво на пътя между селата Черногорово и Тополи дол, две дървета и клони от улици в Пазарджик, два са сигналите за надвиснали ламарини от сгради в областния град. Няма пострадали хора и нанесени сериозни материални щети, посочи още Стоянов.

Максималните пориви на вятъра в Търговищко достигнаха 20 метра в секунда. Силният вятър е съборил дървета, има изпадали клони в различни части на областта. В община Търговище има сигнали за паднали дървета по пътя между селата Вардун-Черковна и Търговище-Лиляк. От ОД на МВР допълниха, че паднало дърво на пътя Търговище – Попово в района на село Дралфа временно е затруднявало движението.

Паднала указателна табела е имало и на първокласния път София – Варна, при разклона за село Презвитер Козма.

В Омуртагско е имало временно прекъсване на електрозахранването в няколко села. Общинското ръководство е осъществило връзка с всички кметове, няма информация за сериозни поражения от вятъра, каза заместник-кметът Юнал Османов. В центъра на града вятърът е съборил голям бор, мястото е обезопасено, след спирането на вятъра ще започне разчистване на терена.

Силният вятър във Велико Търново събори контролер на светофар на оживено кръстовище до голям супермаркет и три дървета. Получени са сигнали и за отронена мазилка на жилищни сгради, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Контролерът на светофара се е провесил на един от стълбовете, но не е паднал върху платното.

Опасният елемент от светофарната уредба е отстранен. Три дървета са паднали на различни пътни участници – между селата Балван и Емен, по пътя към село Габровци и на панорамния път към Великотърновския университет. Няма пострадали хора, екипи на пожарната отстраняват дърветата.

В област Плевен екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) са реагирали на над десет сигнала за паднали клони и предмети на пътните платна. Няма постъпила информация за бедстващи хора.

Прочетете и:

Опасно силен вятър в цялата страна