Горските пожари в австралийския щат Нов Южен Уелс са опустошили територия от 5 милиона хектара, съобщават световните медии. В щата Виктория са изпепелени над 1 милион хектара горски площи.

От месец септември досега в пожарите са загинали 24 човека и са опожарени 2000 къщи.  

В момента горят 135 пожара – на територията на щатите Нов Южен Уелс и Виктория, на остров Кенгуру и край столицата Канбера.   

В пожарите на територията на Нов Южен Уелс са загинали 800 милиона домашни и диви животни, много от които са представители на застрашени видове, а в щата Виктория броят на загиналите животни е над 500 милиона. Стотици хиляди са ранени или изтласкани от зоните им на обитаване.

 

Според специалистите е унищожена 1/3 от популацията на коалите, които са най-застрашеният вид, тъй като живеят по дърветата и се придвижват бавно.  

Хората се опитват да помогнат по всякакъв начин на пострадалите животни – например с изплитане на защитни одеяла, завивки за прилепи, торбички за бебета кенгуру, птичи гнезда, ръкавички за коали, къщички за опосуми.

 

През последните месеци е създадена гилдия за подпомагане на животните, която създава и доставя защитните продукти на спасителните екипи, които се грижат за засегнатите животни в цялата страна. 

Вече пристигат и дарения от САЩ, Великобритания, Хонконг, Франция и Германия.

Облакът от пушек и пепел от пожарите вече е достигнал Чили – на разстояние 11 000 км.

Властите в Нов Южен Уелс са повдигнали обвинения в умишлен палеж на 24 души за последните 2 месеца.