От древни времена растението левурда е познато с лечебните си свойства. Среща се в планински и широколистни гори над 1100 метра надморска височина. Важно е да се знае, че листата на левурдата наподобяват отровните листа на момината сълза, но се разпознават по миризмата на чесън, както и по цветовете, пише каналът "Баба знае" във vbox7.

Растението е известно още като див чесън, див лук или мечи лук. Смята се, че след като се събудят от зимен сън, мечките похапват от това растение, за да се пречистят от натрупаните токсини и да възвърнат силите си.

Полезни за консумиране са всички части на левурдата. Листата и стъблата могат да се ядат пресни, сушени или сготвени. Можем да използваме и цветовете на растението. Левурдата е лесна за обработка при готвене, а качествата ѝ надминават много от супер храните.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Богата е на витамини А, В, В1, В2, В3, В6 и С, както и на минералите калций, калий, фосфор, йод, желязо, мед, цинк. Съфържа още етерични масла, както и на важни за организма мазнини и аминокиселини.

Растението е подходящо за балансиране на бактериалната чревна флора. То се бори с различни инфекции и проблеми, свързани със стомаха и червата. Много по-щадяща от чесъна, левурдата пречиства чревния тракт от всякакви микроби, паразити и патогени.

Грижи се за сърцето и спомага за естественото регулиране на високия холестерол и високото кръвно налягане, като намалява риска от инфаркт, сърдечен удар и атеросклероза.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Дивият чесън е подходящ също при различни кожни проблеми и акне. От листата му се прави паста и заедно със зехтин се нанася върху проблемния участък.

Левурдата тонизира и укрепва организма, дава енергия и пречиства кръвта, стопява излишните мазнини, а високият минерален състав и витамини предпазват тялото от авитаминоза. Спомага за детоксикация на организма и подобрява имунитета, като намалява риска от вирусни инфекции и настинки.

Прочетете също и:

7 храни, които помагат да дишаме по-добре

Билката, която дава енергия колкото чаша кафе

Това лечебно растение потиска коронавируса