На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов – отдава се почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери – Вяра, Надежда и Любов. Майката и дъщерите ѝ не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император, който заповядал да ги доведат при императора.

Когато застанали пред него, всички присъстващи се изумили от спокойствието им – сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Майката била принудена да гледа нечовешките страдания на децата си, но проявявала необикновена сила през цялото време. Момичетата не издържали и умрели, а императорът разрешил на София да вземе телата им и да ги погребе.

Три дни след кончината на децата умира и майка им, която също била погребана при тях. Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На днешния празник именниците посрещат гости, като в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора.

Днес празнуват всички с имената София, Вяра, Верка, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любомира, Люба, Любомир и техните производни.

Екипът на Sinoptik.bg желае мъдрост, вяра, надежда и любов на всички именици!