Днес честваме Света Татяна, която е раннохристиянска мъченица, живяла в Римската империя по времето на император Александър Север. Почитана е и от православната, и от католическата църква.

Родена е в богато, но боязливо и криещо вярата си в Християнството римско семейство. Тя поема по пътя на целомъдрието още от детските си години.

Младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага, защото не искала да се откаже от вярата си.

След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана. Когато веднъж, след целодневно мъчение, отвели девойката в тъмницата, през цялата нощ огряна от нетленна светлина, тя славила Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували нейните рани.

На следващия ден отново била подложена на жестоки изтезания. Римският владетел Александър Север наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се разнежвал около Татяна и ближел кротко краката й.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", владетелят наредил мъченицата и баща ѝ да бъдат обезглавени.

Заради големите мъчения, които е преживяла, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.

Днес имен ден имат жените с имена Таня и Татяна.