Бразилското туземно племе мура демонстрира своята готовност да се бори срещу обезлесяването и унищожаването на амазонската тропическа гора. Членовете му боядисаха телата си с оранжево-червена боя и се отправиха с лъкове и топори към джунглата.

В щата Амазонас, най-големият и най-добре запазен в амазонска тропическа гора, живеят повече от 18 000 туземци мура.

 

 

Членове на това племе заведоха репортер на Ройтерс в район с размерите на няколко футболни игрища близо до селото им, за да му покажат, че е обезлесен и почвата е прорязана от следи от машини.

"С всеки изминат ден виждаме как разрушението напредва: обезлесяване, нашествие, дървосекачество", съобщи представителят на племето Хандерш Уакана Мура, пише DarikNews.bg.

"Мъчно ни е, защото гората умира във всеки един момент. Усещаме как климатът се променя, а светът има нужда от гората", добави още той.

от януари до юли 2019 г. обезлесяването на гората е нараснало с 67% спрямо същия период на миналата година, а броят на горските пожари се е увеличил с 80%.

 

 

Членовете на племето мура възнамеряват да защитят дома си, борейки се срещу дървосекачите и други експлоататори на земята с подаване на жалби в националната агенция за опазване на околната среда и прокурорски служби.

"За тази гора ще се боря до последна капка кръв", заяви 73-годишният старейшина Раймундо Прая Белем Мура, който обитава местността от раждането си.

Още по темата:

Продължават пожарите в Амазония

Красивата Амазония, която унищожаваме

Мащабни пожари в Амазонската джунгла