На 14 октомври отбелязваме празникът в чест на Света Петка – Петковден. Този ден се смята за завършек на лятото, а с това и на активния стопански цикъл.

Параскева Епиватска, известна в България повече като Петка Българска, е източноправославна светица. Останките ѝ са съхранявани в няколко селища в разни страни на Балканите, където е особено тачена.

Света Петка е почитана като главна закрилница на българския народ и държава, покровителка на Молдова и на градовете Търново, Габрово, Троян.

Днес обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене. Също така на Петквден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредна трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

На 14 октомври имен ден празнуват хората, които носят имената Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева и техни производни.