Ледът на планината Чимборазо е особено ценен – местните смятат, че има лечебни качества, прибавен към напитки.

70-годишният Балтазар Ушка е последният човек в Еквадор, който има желанието да предаде традицията на следващото поколение. Той изсича част от ледника и продава леда. Наследил е умението от своя баща: „Моят баща беше като албинос – бял като планината Чимборазо. Той копаеше лед. Сега неговото наследство е наше.“

Днес мъжът иска да почете тази вековна традиция, за да е сигурен, че тя ще продължи да съществува.

Два пъти в седмицата той изкачва с магаретата си Юли, Уидинсън и Луи Гуаман най-високия вулкан в Еквадор. Изкачването е трудно – 26 километра се изминават за 8 часа.

„Когато се катеря, винаги се надявам, че нищо лошо няма да се случи. Молим се на планината да преминаваме безопасно през ледените полета.“

Балтазар Ушка трябва да се изкачва на по-висока надморска височина, отколкото е било преди, защото ледниците се смаляват заради климатичните промени.

Един изсечен леден къс тежи около 30 килограма. За да го запази, Балтазар увива ледения блок в трева – тя прекрасно го предпазва от разтопяване.

Ледените блокове на Балтазар Ушка са предназначени за столицата на провинция Риобамба, а до там той ги отнася с помощта на магаретата си и на своя син, на когото иска да предаде занаята.

В заведенията на столицата са много популярни шейковете и соковете, направени с този хилядолетен лед. Местните жители дори твърдят, че ледът има лечебни свойства.