По думите на директора на изследователския институт по диетика и диетотерапия в Русия Михаил Гинзбург най-малко стрес за тялото при отслабване има през лятото, затова не трябва да се насилваме да сваляме килограми преди него.

При по-ниски температури, каквито са през зимата и пролетта, тялото има нужда от повече енергия, следователно ограничаването на храната е по-проблемно. Според Гинзбург през лятото дори самото топло време допринася за отслабването.

По време на горещите месеци количеството вода в организма ни намалява по естествен начин заради топлината, а не толкова заради полагането на специални усилия. Специалистът казва, че в жегата човек губи 1-1,5 кг без дори да усети.

Освен това през лятото апетитът намалява. По думите на Гинзбург тялото разгражда храната чрез окисляване, което е придружено от освобождаването на енергия. Част от нея се улавя от молекулите на АТФ, а част – не, така че ни става още по-топло след хранене. Когато вече е горещо и наоколо, тогава нямаме нужда от допълнителна енергия.

Изследователят също така припомня, че не трябва да забравяме да се хидратираме.