На 30 януари за остров Ливингстън отпътува 29-тата българска антарктическа експедиция. Заради пандемията съставът на експедицията е редуциран – това са 6-има логистици и инженери, които ще проверят състоянието на българската база и ако има  повреди по постройките, те трябва да бъдат отстранени преди началото на антарктическата зима през март.

В района на българската полярна база са поставени уреди, които работят с енергия от слънчеви панели и от ветрогенератори и целогодишно събират научни данни. Една от задачите на шестимата полярници е да вземат събраните данни, които впоследствие ще бъдат обработени от учените.

По думите на Христо Пимпирев – ръководител на полярните ни експедиции и директор на Българския антарктически институт, тази година експедицията започва по-късно, но ще продължи изпълнението на 12 двугодишни научни проекта, започнати през отминалия полярен сезон. Ангажимент на България пред ЕС е създаването на научна лаборатория, която да се ползва от всички европейски полярни учени, които работят на Антарктида.

Преди да се качат на кораба за остров Ливингстън, шестимата антарктици ще останат две седмици в пълна изолация в чилийския град Пунта Аренас, където ще им бъдат направени тестове и изследвания.

Тази година за първи път проф. Христо Пимпирев няма да замине за Антарктида.

В края на декември 2020 г. чилийски полярници дадоха положителни проби за коронавирус, което наложи незабевното им евакуиране обратно в Чили.