Отменя се планираният за 3 март официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка. Събитието няма да се състои по препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 (коронавирус). Достъпът за онези, които желаят да посетят Паметника на Свободата, остава свободен. Въведените временни промени на движението в района също остават в сила.

"Решението на Щаба е съобразено със становищата на привлечени към него експерти от областта на епидемиологията, инфекциозните болести, вирусологията и превантивната медицина. Причина за препоръката, адресирана с официално писмо на председателя на оперативния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски до президента на България, е, че струпването на големи групи хора на едно място е предпоставки за епидемиологични рискове", заявиха по-рано днес от Националния кризисен щаб, пише NOVA.

Независимо че в страната ни няма регистриран случай на новия коронавирус, в последните дни се наблюдава грипна вълна от вирус тип „Б” в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област и др. Съобщава се за увеличена заболяемост от респираторни инфекции и грип, във връзка с което на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците – и на грипна ваканция.

Обстановката в страната се усложнява и от активирането на други инфекциозни заболявания, сочи справка на епидемичната ситуация.