В Разлог откриха хотел за насекоми. Сега трудно оцеляващите видове ще има къде да се крият от студа през зимата и жегата през лятото

Общината е изградила място за настаняване, не за да печели от мухи-туристи и мравки-летовници, а за да опазва пчели, калинки и други видове, които оцеляват трудно през зимата, научаваме от NOVA.

Хотелът за насекоми е с адрес централната градска част в Разлог. Указателни табели към него разбира се няма, като ще се разчита посетителите да демонстрират нюх и сами да го намират. 

„Като за начало сме направили две къщички за насекоми те са монтирани на места където да бъдат близо до природата и различни насекоми да могат да се настанят”, разказва Красимира Татарска.

Ако "стаите се препълнят", насекомите сами ще трябва да решават дали могат да си поделят пространството или някой трябва доброволно или насила да напусне. Бумът на посетители се очаква да бъде тогава, когато времето застудее.

Насекомите ще могат да останат в хотела колкото пожелаят. Хотелът е направен така, че да предизвика насекомите към масово посещение.

При добър зимен сезон за насекомите, от община Разлог обмислят да изградят нови хотели през следващите месеци.

Прочетете и:

С 27% са намалели насекомите на планетата

Климатичните промени карат вредните насекоми да мигрират в нови райони

Какво ще се случи, ако изчезнат комарите