От сряда започва дълъг период с динамично време. Днес ще бъде слънчево и тихо до обяд, а максималните температури в ранните следобедни часове ще са между 22 и 27 градуса.

След пладне над страната от запад ще преминава студен атмосферен фронт. Ще има условия за следобедни пролетни бури с моментни силни пориви на вятъра, краткотраен интензивен валеж, гръмотевична активност и градушки.

Постепенно бурното време ще обхване западните и централните части на Северна България. През нощта слаби валежи ще паднат и над североизточните райони на страната.

За 12 май е в сила жълт код за опасно време с очаквани валежи между 20 и 35 литра на квадратен метър.

Времето в планините от западната половина на страната няма да е подходящо за туризъм заради гръмотевичните бури. Максималните температури ще са между 9 и 16 градуса. По Черноморието ще остане слънчево и без валежи, с температури до 20 градуса.

Следобедни превалявания се очакват до края на седмицата. В четвъртък валежите ще са по-концентрирани в централните и западните райони, а в петък и на изток. През почивните дни облачността ще е динамична със сравнително по-малко валежи в събота, когато и температурите ще отбележат максимума тази седмица.

Още за времето:

Времето през май

Пирин е една от най-опасните дестинации за любителите на адреналина у нас

Настъпи сезонът на кърлежите