За последното денонощие бяха регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те станции в столицата, съобщава DarikNews.bg. Очаква се концентрацията на фини прахови частици днес да бъде по-ниска.

Засилени са проверките за нерегламентирано горене на отпадъци от екипи на Столичен инспекторат, както и проверки на строителни и търговски обекти, и горене на отпадъци на открито. За последните няколко дни са били извършени 60 проверки, а гражданите могат да подават сигнали на тел. 02 987 55 55.

Гражданите, които се отопляват на дърва и въглища, бяха призовани от Столична община да използват алтернативни методи, ако имат възможност.

Битовото отопление на дърва и въглища е причина за 40% от замърсяването на въздуха през зимата. Когато има мъгла, тя се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва.

За да помогне за разрешаването на проблема, Столична община защитава проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 000 домакинства в София. В момента се монтират и филтри на комините на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите “Красна поляна” и “Слатина”.

Още по темата:

Мерки срещу мръсния въздух в София

Още мерки срещу фините прахови частици