Огромен пожар, който гори в Калифорния вече трети ден, се вижда от Космоса. Това доказват кадри, заснети от Международната космическа станция и разпространени от НАСА и Ройтерс.

 

 

Стихията, наречена „Оук файър”, е един от най-големите за годината в западния американски щат. Той започна в петък в близост до националния парк „Йосемити”, където има гигантски секвои.

Към момента са изгорели над 3800 хектара гора, съобщават местните власти. Огненият ад наложи и затварянето на части от „Йосемити”. Огънят продължава да се разраства. Повече от 6 хиляди души бяха евакуирани от няколко градчета по западните склонове на планината Сиера Невада.

 

;

 

Сложна операция беше организирана за спасяването на хиляди глави добитък от фермите в района. Само за 24 часа пожарът е изпепелил 50 хиляди декара гори. Унищожени са къщи, селскостопански постройки, автомобили и друго имущество.

Пожарникарите казват, че огненият фронт е „нула процента овладян”. Продължават опитите им е да установят безопасен периметър около стихията.

 

 

„Дойдоха шерифите и казаха - всички трябва да се евакуират. Малко след това токът спря. А огънят идва към нас все по-бързо и бързо”, каза Уес Детамор, който е жител на община Марипоса в Калифорния, предава NOVA.

„Шерифите дойдоха и взеха конете ни. Областта има служба за по-малките животни и те се грижат за тях. Дано го загасят, преди да изгорят къщите”, надява се Чийла Бейкър, която също живее в Марипоса.

Прочетете и:

Опустошителни пожари в 5 европейски държави

Белият дом отлага обявяването на извънредно положение в областта на климата