В неделя се очаква астероидът 2023 JK да премине покрай Земята, предават световните агенции, позовавайки се на информация на НАСА. Той ще се размине с нашата планета на малко повече от 1,6 млн. км. По данни на НАСА 2023 JK е с размерите на пътнически самолет.

А изданието „Джерузалем пост“ сравнява дължината на астероида с тази на 18 възрастни мъжки тихоокеански моржа, които лежат в редица с наведени глави.

В неделя покрай Земята ще премине и астероидът 2023 JD4, който е с приблизително същия размер като 2023 JK. Той обаче ще се размине с планетата ни на почти два пъти по-голямо разстояние от 2023 JK, казват от американската космическа агенция.

Експертите на НАСА прогнозират натоварен уикенд в космоса - астероид с размерите на автобус ще се доближи на повече от 4,5 милиона километра от нашата планета днес.

Същия ден се очаква 2023 JL2 с размерите на самолет да премине покрай нас, а широкият около седем метра HG11 ще достигне най-близкото разстояние, на което е бил до Земята - на 4,5 милиона километра.

Но това не е повод за притеснение. Луната се приближава на 385 000 километра от Земята.

„Приблизително веднъж годишно астероид с размерите на автомобил се удря в земната атмосфера, създава впечатляващо огнено кълбо, и изгаря, преди да достигне повърхността“, казват от НАСА. Преди около 65 милиона години обаче астероид с размерите на планина е унищожил динозаврите и по-голямата част от живота на Земята.

 

Източник: БТА