Ураганни ветрове бушуваха в половин България! В Пловдив от паднало дърво пострадаха деца, на много места са нанесени материални щети! Във Враца обявиха частично бедствено положение. В града има множество паднали покриви и керемиди. Паднали дървета затвориха прохода „Петрохан”!

За целия ден в този регион беше в сила най-високият код за опасно време – червеният.

Пловдив

Дърво падна върху 4 деца в Пловдив, докато седели на пейка в парк. Те са на възраст 12 и 13 години и са приети в болница с наранявания. Едно от тях е със счупен прешлен, а друго с контузия на главата.

„Дърво се стоварило на пейката, на която са си почивали децата. Попитах я какво ѝ е, каза, че много я боли гърба и не може да се изправи. За мен ситуацията е доста нелепа”, каза Светослав Атанасов, баща на едно от пострадалите деца.

„За съжаление някакъв порив на вятър е съборил дървото. Всичко вече е отстранено”, потвърди Георги Георгиев, технически ръководител „Градини и паркове”.

Силният вятър събори и дърво върху три коли. А потърпевшите са готови да съдят община Пловдив.

„Пораженията по колата ми са изкривен покрив, счупено задно стъкло и изкривени други ламарини, като багажник и калници”, каза Андон Тръпков.

София

В София няколко борчета се сгромолясоха върху автобусна спирка в квартал „Орландовци”. Пострадали хора няма, десетки домакинства останаха без ток.

Бурният вятър отнесе част от покрива на Министерския съвет, докато правителството се отчиташе. Повреден беше и покривът на БАН. А заради безопасност днес учениците от 133-то училище не бяха допускани в двора.

„От вятъра имахме наклонени антени по сигнал на живущите около училището. Имаше авариен екип рано сутринта. Отстранено е, няма никаква опасност за децата”, каза директор Даниела Борисова.

И днес вятърът оказа влияние и върху работата на летище София. Докато в сряда засегнатите полети бяха 12, в четвртък бяха два – един отменен и един пренасочен към летище в Букурещ.

Монтана

Паднали клони и опасни предмети разнесе вятърът и в Монтана. А проходът „Петрохан” беше затворен заради съборени от бурята дървета.

Враца

Ураганен вятър бушува повече от две денонощия във Враца. От 130 километра в час през първото, в четвртък поривите стигнаха и до 150 км/ч. Има съборени покриви, изкоренени дървета, пострадали хора. Обявено беше частично бедствено положение. Днешният ден беше неучебен за децата.

Силният вятър поваля и хора по улиците. Затова властите излязоха с призив хората да си останат вкъщи. Жителите на града с безпокойство следят това, което се случва, и търсят помощ.

По думите на кмета на Враца – Калин Каменов, имало и пострадали граждани, наранени от падащи предмети и хвърчащи камъни.

Десетки са сигналите за пречупени и изтръгнати от вятъра дървета. В едно такова на влизане във Враца се удари и влакова композиция, пътуваща от Видин. По щастливо стечение на обстоятелствата няма сериозно пострадали хора. Въпреки това ситуацията изглежда сложна.

Затова бедственото положение остава в сила и дори разширява периметъра си с няколко малки населени места, в които също има частично съборени покриви. Над 15 е броят на селата, в които електрозахранването беше прекъснато частично или изцяло.

Частично бедствено положение обяви и община Криводол, където вятърът също вилня втори ден. А камбаната върху Кулата на Мешчиите втори ден не спря да бие под клатушкащия се купол.

Хората не смятат, че ще падне, защото е устояла векове наред. Аварийните екипи все пак опитват да помогнат в очакване на момента, в който ще спре вятърът, за да започнат възстановителните работи.

Още утре обаче се очаква вятърът да утихне.

Средиземноморският циклон виновник за ураганните ветрове и топлото време, днес ще се движи на изток и ще отслабва. Така още сутринта в Западна България силният южен вятър ще стихне, а във вечерните часове това ще се случи и в източните райони.

Същият циклон обаче ще донесе интензивни валежи в западните райони, където в петък ще е в сила жълт код за количества до 35 литра на квадратен метър.

През следващите дни над Балканите ще нахлува и по-студен въздух и температурите постепенно ще придобият зимни стойности. В планините очакваме да се натрупа до 30-40 сантиметра нов сняг. Така че все пак зимата в страната ще дойде макар и с доста голямо закъснение.