Всяка година 8 милиона тона пластмасови отпадъци попадат в моретата и океаните. В Тихия океан са открити два огромни острова от боклук. Тези струпвания се създават от океанските течения, които "засмукват" пластмасовите отломки от пристанища, реки, пристанища, докове и кораби, след което, носени от ветровете, те се натрупват в определени райони на океана.

Островите от боклук са реална заплаха за морските и сухоземните екосистеми, за корабите и инфраструктурата, тъй като пластмасата не се разгражда в продължения на столетия.

Проблемът става все по-сериозен, а справянето с него – неясно. Напоследък обаче случайно откритие на американски и британски учени дава надежда за разрешаване на нарастващата заплаха. 

Британски учени от университета в Портсмут и техни колеги от Лабораторията за възобновяеми източници към американското Министерство на енергетиката изследвали бактерията Idonella sakaiensis, открита в Япония преди няколко години. Бактерията се храни с полиетиленов терефталат, който влиза в състава на почти всички пластмасови бутилки.

Смята се, че тя е еволюирала, защото пластмасовите бутилки влизат в масова употреба през 40-те години на ХХ век. Екипът учени успели да разкрият структурата на един от еннзимите в състава на бактерията. В процеса на работа по случайност създали чрез мутация друг ензим, който разгражда пластмасата много по-бързо от която и да било бактерия, съществуваща в природата.

Сега учените си поставят за цел да успеят да произведат ензима в индустриални количества, което ще реши проблема със замърсяването с пластмаса на околната среда.