Продължават да бушуват пожарите в щата Калифорния, обхванали районите около град Сан Франциско. Метеорологичните условия благоприятстват развитието на огнената стихия, тъй като вятърът не спира да се усилва.

 

 

127 000 хектара площи бяха изпепелени от най-голямото огнище, което се намира в северна посока от Сан Франциско. В борбата със стихията участват над 1400 пожарникари, които в събота са успели да овладеят 15% от пожара. Загиналите към момента са най-малко петима, а над 560 сгради са унищожени.

В близост до град Сан Хосе има друго огнище, което е обхванало площ от над 118 000 хектара. Времето там е горещо и сухо, а вятърът силен. В неделя беше съобщено, че огнеборците са успели да овладеят този пожар на 10%.

 

 

Още едно огнище вилнее край Санта Круз, където бяха евакуирани близо 77 хиляди души. Общо напусналите домовете си през последната седмица в щата са около 120 000 души.

Пожарът е възникнал вследствие на мощни гръмотевични бури, по време на които са паднали повече от 12 000 мълнии само в рамките на 3 дни.

 

 

Метеорологичната служба на страната прогнозира вятърът в понеделник и вторник да се усили до 100 км/ч, което ще допринесе за разпалването на пожарите. Очакват се и нови гръмотевични бури.

Още по темата:

Пожарите в Калифорния са извън контрол

Извънредно положение в Калифорния

Хиляди евакуирани в Калифорния заради пожар