Гренландия – "зелена земя" на датски, в наши дни е такава само на име, но ново проучване показва, че обширният арктически остров навремето – вероятно преди около милион години, не е бил покрит с лед, предават световните медии.

До този извод стигат учени, след като откриват растителни вкаменелости в проби от лед, забравени от десетилетия и открити случайно във фризер в Копенхаген.

Изследването е публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

 

 

"В пробите успяхме да идентифицираме мъх, клонки и идеално запазени цели листа – растителност, срещана на брега в южната част на Гренландия, както и в тундрата или тайгата", казва климатоложката Дорте Дал-Йенсен от университета на Копенхаген.

Изследователите са на мнение, че пробите са взети от леда на около километър дълбочина. Трудно е да се датират с точност растителните вкаменелости, но изследването на един от изотопите позволява по-прецизна оценка.

"След като измерихме изотопите на водата в леда, установихме, че ледената покривка е останала непокътната през последните около милион години, но преди това Гренландия не е била покрита с лед", разказва Дал-Йенсен.

 

 

Изчислено е, че ако ледената покривка на Гренландия се разтопи, височината на морското равнище ще се повиши с около 6 метра, което ще постави в риск повечето крайбрежни градове, включително Ню Йорк и Маями. Именно затова учените се стремят да предскажат възможно най-точно реакцията на леда към температурните колебания в резултат на глобалното затопляне.

Разбирането за това как се е променял ледът в Гренландия през различни епохи от съществуването на Земята е от голямо значение за подобни изследвания. Новото проучване предоставя най-убедителните доказателства, че Гренландия е по-крехка и уязвима за климатичните промени, отколкото се смяташе досега, и е изложена на сериозен риск от необратимо топене, смятат учените.