Оказва се, че 78% от българите страдат от недостиг на витамин D, който се набавя основно от слънчевите лъчи. Липсата му е отговорна за появата на редица промени в костите, косата и мускулите, както и за развитието на десетки заболявания, обяви пред DarikNews.bg Марин Иванчев от фондация "Множествена склероза Общество - България".

В Световния ден на витамин D, който се отбелязва на 2 ноември, от организацията инициират информационна кампания, която има за цел да призове всеки желаещ да изследва какво е нивото на Витамин D в организма.

"Имаше проучване за дефицита на витамин D в България, което показва, че 78% от населението има недостиг. Това беше проучване от ендокринолозите. Основните причини за тази статистика са: все по-заседналият начин на живот - затваряме се вътре, не излизаме навън и по този начин не получаваме директно витамин D от слънцето; замърсяването; застаряващото население; географският фактор", обясни Марин Иванчев.

"Недостигът на витамин D е доста подценяван, защото може и дълго време да остане скрит, но при по-продължително време и при по-голям дефицит могат да се получат симптоми като често боледуване, умора, криви и чупливи кости, депресия, косопад и болка в мускулите.“, сподели още той.

Марин Иванчев каза, че витаминът е важен, защото влияе на над 200 вида гена и заболявания като рахит, остеопороза, диабет тип 2, сърдечно съдови заболявания, доста видове рак, психични разстройства, инфекциозни автоимунни заболявания.

„Едно от автоимунните заболявания, което се влияе от витамин D, е именно множествената склероза. Недостигът на витамин D е изразен 2 към 1 при жените спрямо мъжете. Същото съотношение се наблюдава и при автоимунното заболяване множествена склероза", посочи още Марин Иванчев.