Диетолози разкриха, че съчетаването на твърд алкохол с газирани напитки е изключително вредно за организма, особено през горещите летни месеци.

Газировката на сладките напитки ускорява преминаването на алкохола в кръвта. Също така, ако коктейлът се пие леко, поради това, че е сладък, напиването се случва неочаквано и тежко.

През лятото обикновено се храним по-малко, а газираните напитки, най-вече тези, които съдържат алкохол, дразнят лигавицата на стомаха.

Особено опасни за здравето са коктейлите с бира и най-вече комбинирането на бира и водка. Пивото е газирано и в същото време водката почти не се усеща, когато се смесят. По този начин въздействието на алкохола е по-силно.

Ликьорите също са сред опасните напитки, тъй като сладкият им вкус маскира силата на алкохола. В същото време качеството им може да е съмнително, тъй като при комбинирането им с други сокове и вкусове при правенето на коктейл, не можете да усетите дали са с изтекъл срок на годност.

От друга страна ликьорите не само не утоляват жаждата, но и я причиняват, забавят метаболизма и натоварват панкреаса, което значително влошава благосъстоянието при горещо време.

Прочетете и:

Алкохолните напитки, които да избягваме през лятото

Съвети за оцеляване на плажа

Знаете ли тези факти за лятото