Поройните валежи, които се изсипват над Судан от няколко месеца, продължават да нанасят щети. Броят на жертвите се увеличава, а нивото на река Нил не спира да се покачва.

 

 

В началото на септември Съветът за сигурност и отбрана на Судан обяви общонационално извънредно положение за срок от 3 месеца, тъй като страната се счита за зона на природно бедствие.

 

;

 

Това не е първият път, в който река Нил излиза от коритото си, а фермеритр обикновено се възползват от придошлата река, за да напояват земята си. Наводненията тази година обаче са много по-големи.

 

 

Досега не се е случвало водата от реката да достигне пирамидите, докато в момента това е факт. Нивото на Сини Нил, основният приток на Нил, се е повишило до над 18 метра.

Броят на жертвите на наводненията достигна 124 души. Водата е направила 100 000 сгради неизползваеми. Количествата валежи подобриха над 50-годишни рекорди, като се очаква че стойностите ще продължават да нарастват.

 

 

Обичайно дъждовният сезон в Судан е между месеците юни и октомври. Наводненията в страната са факт всяка година, но досега пораженията никога не са били толкова сериозни.

Още по темата:

Судан обяви тримесечно извънредно положение заради наводнения