Кит с 15 кг пластмаса в стомаха беше открит мъртъв на плаж на гръцкия остров Родос миналия понеделник. Това разкриха резултатите от аутопсията, цитирани от местни медии в сряда.

Морският бозайник е от вида клюномуцунест кит и е с дължина на тялото 5,3 метра. В стомаха му са били открити риболовни мрежи, въжета, найлонови торбички, пластмасови чаши и опаковки и много други отпадъци.

 

 

Според Анастасия Комнину, професор във ветеринарното училище на Аристотелския университет в Солун, която е извършила аутопсията, разяснява, че голямото количество пластмаса в стомаха на кита не му е позволила да се храни правилно, следователно той буквално е умрял от глад и изтощение.

Подобен тип отпадъци имат дълготрайни вредни ефекти не само върху здравето на тези бозайници, но и върху всички морски обитатели.

Гръцкият заместник-министър на околната среда и енергетиката Джордж Амирас заяви, че проблемът с пластмасовите отпадъци в Средиземно море става все по-сериозен, затова всеки човек трябва да се замисли и да промени начина си на живот и ежедневните си навици. Амирас призовава своите сънародници да не се отнасят безразлично към гръцките морета и прекрасните животински видове, които ги обитават.

Прочетете също и:

Близо 4 тона пластмаса плува в Средиземно море

Стотици животни са загинали заради пластмасата в Черно море

Мидите са пълни с частици микропластмаса