След разкопки в динозавърско гробище в западната част на Аржентина палеонтолози се натъкнаха на останки от десетина древни създания.

Специалистите са открили струпване на кости, които датират отпреди 220 милиона години и са от слабо позната на учените епоха. Местоположението им е в провинция Сан Хуан на около 1100 км от столицата Буенос Айрес.

Според Рикардо Мартинес, палеонтолог от Природонаучния институт и музей на университета на Сан Хуан, е изключително впечатляващо, че костите са от различни индивиди.

 

 

"Откритието има двойно значение, тъй като на мястото има останки от поне седем или осем дицинодонта - предшественици на бозайниците с размерите на вол, и на архозаври - вид влечуги, за които се знае малко и се предполага, че може да са прародители на крокодилите", коментира Мартинес.

Новооткритата "костница" е с диаметър и дълбочина между един и два метра. Хипотезата на учените за струпването на костите е, че на това място е имало някакъв вид източник на вода. Вероятно древни създания са се струпали около него по време на голяма суша, но тъй като водата се е изпарявала, динозаврите са губили сили и са загивали на място.

Прочетете също и:

Ново проучване разкрива, че не климатът е причина за смъртта на динозаврите

Откриха динозавърски следи в национален парк в САЩ