Тя е разположена в центъра на Афарската падина – голяма геоложка депресия, която се намира на 120 м под морското равнище.

Ако се съди по средногодишните температури, Данакил е най-горещото място на Земята, а валежите са едва 100 – 200 мм годишно.

Афарската падина, където се намира Данакил, е част от голямата Източноафриканската рифтова долина. Там тектонските плочи на Земята се отдалечават една от друга със скорост 1 – 2 см годишно, като в процеса се създава нова земна кора. Това обуславя странния пейзаж – бълбукаща лава, купчини сяра, солeни езера, които заслепяват с хиляди луминисцентни цветове.

През 1974 г. в района са открити фосили от австралопитек, наречен по-късно Люси, което кара палеонтолозите да предполагат, че е възможно по тези места да се е зародил човешкият вид.

Въпреки изключително неблагоприятните условия за живот, Данакил е обитавана от народа афар. Афарите са напълно приспособени към липсата на вода и горещината и се препитават от добива на сол от огромните естествени солници.