Всъщност на Земята има няколко точки, наречени полюси на относителната недостъпност - това са места, до които е трудно да се стигне заради отдалечеността им от транспортните пътища.

Северният полюс на недостъпност се намира в ледовете на Северния Ледовит океан – на 661 km от Северния полюс и на 1094 km от най-близките острови (Земята на Франц Йосиф и Елсмиър). През 1927 г. за пръв път австралиецът Хюбърт Уилкинс прави опит да достигне мястото със самолет. През 1986 г. в условията на полярната нощ съветска екпедиция успява да достигне пешком полюса не недостъпността.

Южният полюс на недостъпност е точка в Антарктида, която се намира най-далеч от бреговете на Южния океан. Мястото няма точни координати поради трудността при определянето на границите на сушата заради движението на шелфовите ледници. Често се свързва с местоположението на едноименната съветска антарктическа станция, която се намира на 878 km от Южния полюс и на 3718 m над морското равнище. Южният полюс на недостъпност е много по-отдалечен и трудно достъпен от Южния географски полюс.

През декември 2005 г. испанска експедиция достига мястото (по координатите на Британския антарктически институт) с помощта на кайтове. През януари 2007 г. и декември 2011 г. пеша и с кайтове други арктически екпедиции достигат местоположението на бившата съветска станция.

Океанският полюс на недостъпност, наричан също Пойнт Немо, е най-отдалечената от сушата точка в южната част на Тихия океан. Мястото е известно също като "космическото гробище", тъй като в него са приземени хиляди части от изпълнили мисиите си сателити, космически станции и апаратура.

Континентални полюси на недостъпност:

- в Евразия е най-отдалечената от океана точка на сушата, която е локализирана в Североизточен Китай, близо до границата с Казахстан;

- в Северна Америка полюсът е локализиран в Южна Дакота;

- в Южна Америка полюсът на надостъпност се намира край Аренаполис в Бразилия;

- в Австралия точката се намира на 161 km западно от Алис Спрингс;

- в Африка полюсът се намира край град Обо в Централноафриканската република, на 1814 km от брега на океана.