От футуристичния Ериксон Глоуб в Стокхолм – най-голямата сферична сграда на света, до Търнинг Торсо в Малмьо шведите са майстори на новаторския дизайн. В една от планинските вериги в страната се крие единствена по рода си мегаструктура, която  изчезва всяка година като с вълшебна пръчица.

Планинският район Филиален се простира по дългата 1600 километра граница с Норвегия. Тук 31 кристално чисти реки се вливат в Балтийско море. На север река Тьорне произвежда един необичаен строителен материал.

Тези води са едни от най-чистите в Европа. През зимата работници слизат на леда и изрязват огромни блокове. 2500 двутонни блока лед се използват за построяването на една специална сграда.

Отвън не изглежда внушително, но тази едноетажна сграда, покрита със сняг, е най-луксозният леден хотел в света. Гостите плащат над 1000 евро на вечер, за да отседнат в ледения палат.

Всяка година художници изрязват леда във формата на легла, полилеи, бар и дори сватбен параклис – леденото чудо се запазва през четирите най-студени месеца.

Новаторският строителен материал обаче си има своите ограничения. С приближаването на пролетта и покачването на температурите солидните колони, които държат хотела, започват да се огъват.

Когато в края на зимата и последният гост напусне, започва един от най-странните спектакли на света – всичките 35 луксозни стаи започват да се топят.

Още интересни видеа гледайте в канала на National Geographic във Vbox7

Вижте също и:

Най-голямата ледена пързалка в Европа е в Будапеща