Хората често приемат природата за даденост, която няма как да загубят. Но Земята постоянно се променя, като през последните сто години, вина за това има и човекът. 

Вижте кои прекрасни места са на път да изчезнат във видеото на канала „7-те най“ във Vbox7.com

Мъртво море – до 2050 г.

Известното солено езеро може наистина да умре в рамките на следващите 35-40 години. През последните 4 десетилетия 1/3 от него е напълно пресъхнала. Ако водите на река Йордан продължат да намаляват, Мъртво море ще изчезне.

Алпийските ледници – до 2050 г.

Алпите губят по 3% от ледниците си всяка година и ако това темпо се запази, ледената покривка ще изчезне след около 35 години. Зимните курорти в Алпите също са застрашени от климатичните промени.

Горите на остров Мадагаскар – до 2045 г.

Горските пожари и човешката дейност са унищожили над 80% от площта на уникалните гори на острова. Ако не се предприемат спешни мерки, горите и техният животински свят ще изчезнат в следващите 30 години.

Каналите на Венеция – до 2035 г.

Венеция потъва отдавна, но през последните 20 години броят на наводненията бързо се увеличава. При това темпо има реална опасност каналите на града да останат под водата след  20-30 г.

Шапката на Килиманджаро – до 2035 г.

Ледената шапка на Килиманджаро е единственото място в Африка, където има сняг през цялата година. През последния век тя се е свила с 80% и има реална опасност да изчезне до 20-25 години.

Малдивските острови – до 2035 г.

Много островни държави по света са застрашени от покачването на океанските води. Някои от тях започнаха да купуват земя на сушата за да преместят жителите си, когато островите им останат под водата.

Големият бариерен риф – до 2035 г.

Най-големият коралов риф в света е намалял с над 50% в последните 30 години. Някои учени прогнозират, че ако затоплянето и окисляването на водата продължат, коралите ще изчезнат съвсем скоро.

България

Красотите на България не изчезват с такива бързи темпове, но всеки знае колко лесно се нанася вреда на природата, особено, когато парите са главен фактор. Най-бързо обаче изчезва населението ни – намаляло е с 2 милиона за 26 години. Ако тази тенденция се запази през 2050 година в България ще живеят около 5 милиона души, а през 2134-та българите ще са изчезнали.

Прочетете и:

Красивата Амазония, която унищожаваме

Учени: предстои катастрофално затопляне на Земята

7 факта, които доказват, че сме изправени пред извънредна климатична ситуация