Мините за добив на пясък изчезват, а експертите вече предупреждават, че светът е изправен пред недостиг на тази суровина, от което последствията могат да бъдат катастрофални. След водата пясъкът е най-консумираната суровина в света: от него се прави стъкло, бетон, асфалт и дори силициеви микрочипове, предава DarikNews.bg, цитирайки Daily Mail.

До момента само строителната индустрия използва до 50 млрд. тоня пясък всяка година, а сега търсенето ще скочи още, тъй като се очаква светът да изпита нужда от 2 млрд. стъклени флакона през следващите 2 години за ваксините срещу COVID-19.

През последните 10 години има недостиг на пясък, чакъл и натрошени скали, водени от нарастващото строителство и търсенето на смартфони и други технологии, използващи дисплеи.

 

 

"Никога не сме мислили, че ще останем без пясък, но това започва да се случва на някои места", казва Паскал Педуци, учен по климата в Програмата на ООН за околната среда (UNEP). 

"Става въпрос да се предвиди това, което може да се случи през следващото десетилетие, защото ако не гледаме напред, ако не предвиждаме, ще имаме огромни проблеми", предупреди експертът, и добави, че е „време да погледнем и променим възприятието си за пясъка".

За последните 20 години търсенето на пясък от строителния сектор се е увеличило с 300%. В същото време ще отнеме близо 2 години на всички реки на планетата, за да го заменят. Очаква се тази тенденция да продължи, тъй като търсенето не спира да расте поради урбанизацията, нарастването на населението и тенденциите за развитие на инфраструктурата.

 

 

Всеизвестен факт е, че пустините се простират на близо 1/3 от територията на Земята. Въпреки това, техният пясък не е подходящ за използване в строителството. Усилията за добив са насочени към по-крехка среда: реки, брегове и морско дъно, често на места като Индия и Китай.

Учените вече търсят алтернативи на пясъка, включително вулканична пепел и селскостопански отпадъци. Работи се и върху силициев пясък, направен от малки кварцови гранули.

Недостигът на пясък за стъкло се забелязва в сектора от 2015 г., като в бизнеса с недвижими имоти понякога трябва предприемачите да чакат с месеци, преди да могат да инсталират прозорци в небостъргачи.

Липсата на стъкло е особено притеснителна по време на пандемията, най-вече заради милиардите флакони и спринцовки, необходими на ваксините, които да достигнат до всички.

Промишлеността за медицинско стъкло едва започва да настига търсенето през 2020 г., но пандемията и последвалото пускане на ваксини са значително върнаха нещата назад. Дори ако ваксината е заредена във флакони с 10 дози, все още са необходими стотици милиони ампули само за настоящата пандемия, смята експертът по ваксините Джеймс Робинсън.