Земетресение с магнитуд 6,1 разлюля Афганистан и отне живота на най-малко 250 души в източната част на страната, съобщават местните власти, цитирани от световните инфоагенции.

По-голямата част от потвърдените смъртни случаи са в провинция Пактика, където загиналите са най-малко 100, а ранените към момента нарояват 150.

 

 

Съобщава се и за жертви в източните провинции Нангархар и Хост, където властите продължават да издирват обявените за изчезнали.

Информацията за земетресението остава оскъдна, тъй като по-голямата част от международната общност е напуснала Афганистан след превземането на страната от талибаните миналата година на фона на изтеглянето на американската армия от най-дългата война в нейната история, предава АП.

Това вероятно ще усложни всички усилия за оказване на помощ на хората в страната, чието население е 38 милиона души.

 

 

Държавната информационна агенция Бахтар съобщава, че спасителите пристигат с хеликоптер. Генералният директор на агенцията Абдул Уахид Раян публикува в профила си в Туитър, че 90 къщи са разрушени в Пактика, и се смята, че десетки хора са затрупани под развалините.

Метеорологичният отдел на съседен Пакистан определи, че земетресението е било с магнитуд 6,1 и е усетено както в пакистанската столица Исламабад, така и на други места в източната провинция Пенджаб.

Европейската сеизмологична агенция EMSC съобщава, че трусът е бил усетен на над 500 км от епицентъра от 119 милиона души в Афганистан, Пакистан и Индия.