Мръсният въздух у нас причинява преждевременната смърт на над 15 000 души годишно, което поставя България почти на върха на черната класация за Европа, където ежегодно загиват около 400 000 души по същата причина. Тревожната статистика провокира екип на NOVA да измери въздуха в София, Русе и Хасково, където обстановката беше допълнително усложнена от пожарите.

„Основен проблем както за София, така и за страната е замърсяването с фини прахови частици. То има сезонен характер. С настъпване на отоплителният сезон, нивата се покачват”, казва Тодорка Петкова от Изпълнителната агенция по околна среда.

В продължение на няколко седмици пък жителите на Русе са подали десетки сигнали за това, че се усещат миризми, които оприличават на бакелит и пушек. Това стана повод кметът и Общинският съвет да поискат от МОСВ мобилна станция, която да измерва възможни емисии от промишлени замърсители.

„Резултатите от последните три денонощия от нея показват, че не се отчитат никакви превишения на замърсителите, които се следят”, заяви инж. Христо Милков от РИОСВ – Русе.

В Хасковско това лято хората неведнъж затваряха врати и прозорци заради дима от пожарите. В Димитровград е единствената автоматична станция в региона, която обаче не може да хване замърсяването от пожарите.

„Има варианти да се измерва замърсяването. Ние можем да реагираме. Въпросът е, че по принцип пожарите трябва бързо да бъдат потушавани преди да се случи замърсяване. Винаги можем да заявим и да ни доставят автоматична станция при необходимост”, каза инж. Тонка Атанасова - директор на РИОСВ – Хасково.

„През последните три години в региона нямаме регистрирани превишения на следените показатели. Замърсяването на въздуха в димитровградско намалява”, посочи Антония Делева.

Прочетете и:

Какви щети нанесоха пожарите в Хасково

Има ли връзка между мръсния въздух и смъртността от COVID-19

Ето кои дървета най-добре пречистват въздуха

Тихият убиец, който взема повече жертви от войни, туберкулоза, СПИН и малария