145 кита бяха намерени мъртви на плаж на остров Стюарт в Нова Зеландия. Животните са открити от човек, който се е разхождал по плажа, късно в събота.

Властите информират, че докато бъдат намерени, половината китове вече били загинали, а другата половина се наложило да бъдат умъртвени, тъй като би било прекалено трудно да бъдат спасени.

„За съжаление, вероятността да успеем да върнем все още живите китове във водата, беше изключително малка. Отдалеченото място, липсата на подходящи специалисти в близост и влошаващото се състояние на животните, означаваха, че евтаназията е най-хуманното нещо, което може да се направи. Все пак това винаги е много тежко решение“, заяви Рен Лепенс от регионалния департамент по опазване на околната среда.

 

 

От Департамента информираха, че подобни инциденти често се случват в Нова Зеландия, където има 85 такива годишно. В повечето случаи обаче се касае за едно животно, а не за толкова много.

Не се знае защо делфини и китове излизат на плажовете, където впоследствие умират. Възможни причини могат да бъдат болест, навигационни грешки, бързо настъпващи отливи или преследвания от хищник.